Waarom ik geen granen adviseer voor paarden

Waarom ik geen paardenvoer adviseer waar granen in zitten:


De gezondheid van het lichaam begint ALTIJD bij de voeding.

Wisten jullie dat de vertering van krachtvoer, granen en bijvoorbeeld wortelen, voornamelijk in de dunne darm plaatsvind? Terwijl ruwvoer vezels in de dikke darm wordt afgebroken? Het lichaam gebruikt het enzym ‘’amylase’’ om zetmeel te kunnen verteren. Een paard maakt echter maar een beperkte hoeveelheid hiervan aan in de alvleesklier en kan hierdoor maar een beperkte hoeveelheid zetmeel verteren in de dunne darm. Hierdoor stroomt overtollig zetmeel door naar de dikke darm, wat tot problemen kan leiden.
De goede darmbacteriën verteren cellulose uit ruwvoer pas in de blinde darm en de dikke darm, waar de glucose verbindingen uit elkaar gehaald worden. Deze glucose moleculen worden vervolgens omgezet in ‘’korte keten vetzuren’’. Dit is wat het paard gebruikt voor energie. Glucose gaat als allereerste naar de lever, spieren en de hersenen waar het wordt opgeslagen als glycogeen. Hier haalt een paard zijn snelle energie uit voor uitbarsting van snelheid. Alle overtollige glucose wordt door het hormoon ‘’insuline’’ getransporteerd naar vetcellen om meer vet aan te maken.
Paarden in het wild eten zoveel mogelijk gras in de zomer en herfst om genoeg vet en energie op te slaan voor de winter.

Echter, wanneer er het hele jaar door voer gegeven wordt die hoog is in suikers; rijk aan zetmeel houdende granen, dan blijft er vet aangemaakt worden die te dikke paarden (obesitas) veroorzaakt. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot insulineresistentie en hoefbevangenheid. Maar die goede darmbacteriën die eerst prima cellulose konden verteren, kunnen dat dan niet meer effectief. Hierdoor wordt de darmflora aangetast. Effecten hiervan zijn bijvoorbeeld: darmvliesontstekingen,  diarree, mestwater, slechte opname van eiwitten (spierverlies), slechte hoeven en vacht en een paard dat altijd honger heeft.

Ook zie je vaak dat paarden die veel granen gevoerd krijgen --> weinig ruwvoer krijgen en hierdoor dus weinig kauwbewegingen maken --> hierdoor minder speeksel aanmaken (wij mensen maken altijd speeksel aan) --> en hierdoor kan de maag niet goed gebufferd worden met het speeksel. De maag van het paard maakt namelijk 24 uur per dag maagzuur aan in het onderste deel van de maag (wij mensen alleen als er voedsel in de maag komt). In het bovenste deel van de maag is het slijmvlies niet bestand tegen maagzuur. Dit is ook de reden waarom paarden niet langer dan 4 a 5 uur zonder eten mogen staan.

Het weglaten van granen in voeding kan zelfs onverwachte resultaten geven zoals het stoppen van bijten bij aansingelen, angstig/nerveus/kijkerig gedrag, moeilijk te rijden paard, opgeblazen luchtbuik, minder kans op koliek, minder kans op verstoppingen, waterige mest. En veroorzaakt vervolgens een goede conditie van de hoeven en een over het algemeen veranderd gedrag van je paard.

Het is beter om de oorzaak van de klachten weg te halen, dan iedere keer de klachten te behandelen.