Een gezond gebit, Deel 1

~EEN GEZOND GEBIT, deel 1~

Februari is de maand van het gebit, je kunt bij jouw dierenarts dan gratis de mond van jouw dier laten nakijken. Doe dit vooral! Een gezond gebit is van levensbelang voor een hond en kat. Helaas komen problemen met de tanden en het tandvlees erg vaak voor. De meeste eigenaren merken niet dat hun dier last heeft van het gebit.

❗️80% Van de honden en 70% van de katten ouder dan 3 jaar hebben gebitsproblemen❗️

--> Tandsteen ontstaat door tandaanslag, ook wel tandplak genoemd. Tandplak is een laagje dat bestaat uit voedselresten, bacteriën en hun stofwisselingsproducten, wat zich op de tanden afzet. Beginnende tandplak geeft meestal geen problemen, maar tandplak kan onder invloed van speeksel mineraliseren tot tandsteen. Tandsteen veroorzaakt irritatie van het tandvlees en hierdoor kunnen de aanwezige bacteriën een ontsteking van het tandvlees geven (dit noem je Gingivitis).
--> Als er niks wordt gedaan met de Gingivitis kan de ontsteking zich uitbreiden naar de dieper gelegen structuren, waardoor de tand of kies los gaat zitten en verloren gaat (dit noem je Paradontitis). De ontsteking van het tandvlees en de dieper gelegen structuren is erg pijnlijk voor jouw dier.

Hoe herken ik gebitsproblemen bij mijn hond of kat?
- Stinken uit de bek.
- Moeizamer of langzamer eten.
- Aan één kant van het gebit eten.
- Kwijlen of het hebben van een natte bek.
- Rood gezwollen tandvlees.
- Bloedend tandvlees na aanraken met de vinger of wat bloed in de etensbak.
- Schudden met de kop.
- Met de poten de bek afvegen (vooral na het eten).
- Verminderde activiteit en afvallen.

✅Beginnende tandplak en tandsteen vorming is gelukkig omkeerbaar en met een goede behandeling kan het gebit volledig herstellen.
Wanneer er al tandsteen en/of ontsteking aanwezig is, kan het gebit het best worden gereinigd door een dierenarts.

Volgende keer in deel 2: oorzaken van een slecht gebit (niesziekte, slechte weerstand) en wat je eraan kunt doen.
Gebit