Waarom zit er alcohol in de medicijnen voor dieren?

Waarom zit er alcohol in de flesjes medicijnen voor dieren?

De reden waarom er in vloeibare fytotherapeutische middelen nagenoeg altijd alcohol zit, is het feit dat een bepaalde verhouding van alcohol en water (gedemineraliseerd, bacterie-vrij water) het ideale oplosmiddel blijkt te zijn. Ook vetachtige grondstoffen en oliën worden door alcohol opgenomen. Slechts bij uitzondering wordt gebruik gemaakt van andere oplosmiddelen, zoals glycerine. Alcohol betekent tevens een goede conservering van het eindproduct.

De alcohol heeft juist een positieve functie voor het medicijn. Dit is namelijk een proces om de belangrijke stoffen uit de planten/kruiden te halen. Ook zijn bekend: decocta (afkooksels), maceraten en infusen (aftreksels op water) en de succus (perssap van verse planten). De hiervoor genoemde vormen zijn moeilijk in een fabricageproces te standaardiseren, zodat het nagenoeg onmogelijk is steeds exact hetzelfde product te maken. Daarnaast blijven soms belangrijke andere stoffen in de plant achter, omdat deze bijvoorbeeld niet in water oplosbaar zijn.
Een zeer belangrijke voorwaarde om een goed extract te maken is de keuze van het oplosmiddel. Het is voor de kwaliteit van belang dat werkzame stoffen en hulpstoffen in zo hoog mogelijke concentraties mee in oplossing gaan, zodat het lichaam deze gemakkelijk kan opnemen.

De hoeveelheid alcohol die in een fytotherapeutisch medicijn zit is echter te verwaarlozen. Het gaat hooguit over 0,05 gram alcohol per druppel.

Mijn ''huismerken'' Phytonics, PUUR voor dieren en T.A.P, zijn gericht op de genezing van dieren met hun fytotherapeutische medicijnen. In al hun (vloeibare) medicijnen zit alcohol. Het is echt puur om het beste uit de geneeskrachtige planten te halen en de hoeveelheid per druppel is dus verwaarloosbaar.

Wees dus gerust en maak je absoluut geen zorgen over de alcohol.
kruiden en fytotherapie