Artimud, Red Horse Products, 300g

''Stopverf'' bij rotstraal, white line disease en hoefzweer gaten

Artimud, Red Horse Products, 300g
25.95 *Prijzen zijn inclusief btw
Artimud is een hoefklei met antimicrobiële eigenschappen. Dat houdt in dat het effectief werkt tegen schimmels en patogene (slechte, ziek makende) bacteriën in de hoef die bijvoorbeeld rotstraal en white line disease veroorzaken. RedHorse testte Hoof Stuff dat perfect bleek te blijven zitten in diepere groeven en gaten, maar niet in minder diepe of zelfs oppervlakkige plaatsen van de hoef. Met in het achterhoofd dat modder zo ongeveer het enige is wat blijft plakken net op de plaatsen van de hoeven die moeten worden behandeld, ging het Red Horse team aan de slag. Ze besloten een product te creëeren met vergelijkbare, maar dan wel enkel positieve eigenschappen: zo is Artimud ontstaan!

Artimud is dus eigenlijk een ‘artificial mud ‘. Niets blijft immers beter onder de hoeven plakken dan modder! Net als gewone klei kan de Artimud worden gekneed, geplet, uitgerold en uitgesmeerd op de plek die behandeld moet worden. Zo kan de klei de antimicrobiële en verzorgende stoffen langzaam afgeven aan de hoef. Op deze manier bestrijd de Artimud schimmels en bacteriën en kan de hoef zichzelf herstellen.

Artimud is samengesteld uit:
  • Verse groene klei – een antimicrobiële klei die zorgt voor de perfecte consistentie.
  • Honing – honing heeft antimicrobiële eigenschappen en maakt de klei plakkerig en kneedbaar
  • Zink Oxide – een krachtig antimicrobieel en toch ongevaarlijk poeder
  • Eucalyptus olie - heeft bijzonder sterke antimicrobiële eigenschappen. Ook helpt deze essentiële olie bij het versterken van verzwakte structuren.

Alle ingrediënten van Artimud hebben als doel om:
– schimmels en patogene bacteriën te bestrijden (antimicrobieel)
– de consistentie te verbeteren
– de werkzaamheid te verlengen

Artimud bevat geen tea tree olie, omdat in zeldzame gevallen paarden een allergische reactie kunnen hebben op deze olie. In een anaerobe d.w.z. een zuurstof arme omgeving kan tea tree olie ook een schadelijk effect hebben op de aanwezige gezonde bacteriën.

Toepassingen Artimud:
– Bij bacteriële infecties zoals rotstraal*, white line disease, schimmel infecties.
– Onder hoefijzers met zooltjes om de straal en zool onder de zooltjes/ijzers gezond te houden/te maken. Vaak komen de straal en de zool vochtig, stinkend en zacht onder de zooltjes vandaan. Door Artimud blijven ze in goede conditie.

Artimud kan net als gewone klei worden gekneed, gesmeerd en gevormd zoals nodig. De klei blijft vooral goed zitten in minder diepe gaten zoals scheuren in de witte lijn, scheuren in de straal, barsten in de hoefwand en dergelijke. Voor de diepere, smallere gaten en schuren is Hoof Stuff een betere optie.

* Artimud kan helpen de straal te genezen, kan dat echter niet alleen. Een gezonde straal is het gevolg van genoeg beweging, goed voeren en natuurlijk ook goed en zeer regelmatig bekappen. Een straal in het bijzonder heeft stimulatie nodig, druk van de ondergrond om goed doorbloed en daarmee gezond te blijven.